tisdag 9 mars 2010

K som i krigszon? Nej...

Tillsammans bloggarkollegan Jörgen Andersson begav jag mig i söndags till Norra Sorgenfri. Tre av områdets konstinstitutioner har slagit sig samman i något man kallar KZON - Kulturzon Norra Sorgenfri - för att synliggöra konsten och konstnärerna - och hade öppet hus. Vi började på Cirkulationscentralen där danska konstnären Lise Nørholm ställde ut; mycket ord; mycket fragmentariskt.

En uttråkad och pratsam gallerivakt dök upp och pratade av sig en stund. Plötsligt började vi se konst överallt, eller var det bara en enkel undran mån tro?

Jörgen är på hemmaplan här - han har en blogg som är helt dedikerad till Norra Sorgenfri - dess historia, nutiden och framtiden. Så på vägen till nästa anhalt måste vi så klart kolla in om det kommit nån ny grafitti på det ensamma huset vid Industrigatan. Notera den snygga matchningen mellan cykeln och det orangea i målningen!

Addo tittar vi först på en utställning med målningar av Jon Åkerlind och skulpturer av Torsten Hylander innan vi ger oss ut på upptäcksfärd i ateljéerna.

Mest intressant blir det när vi vågar oss ner i källaren till Etikett - en konstnärsdriven bunker med ateljéer och utställningsrum där tanken är att konst skall mötas med dramatik. Invigningsevenemanget hölls i januari i år under rubriken Oral afton. Ett av konstverken som visades då var Hanna Sjöstrands Ett socialt monument.

Verket står fortfarande kvar, ensamt i ett dunkelt rum upplyst endast av enkel ljusglob, den draperade plasten blänker vackert i mörkret och helhetsintrycket är en sorts humoristisk och lätt provocerande skönhet.

Avslutningsvis en påminnelse om vad som försiggick på Addo förr i världen - tillverkning av räknemaskiner. För annan vinkel av denna apparat och även denna dag, kolla in Norra Sorgenfri Nu.

2 kommentarer: