måndag 15 februari 2010

The Ramen Girl

The Ramen Girl är en intressant amerikansk film som utspelar sig i Tokyo. Brittany Murphy spelar Abby som har kommit för att bo med sin pojkvän, men han är inte så entusiastisk och försvinner snabbt iväg till Osaka på obestämd tid. Ensam, förtvivlad och allmänt vilse i tillvaron dras hon till den lokala ramenrestaurangen. En kväll efter ett besök där får hon en ingivelse; hon skall bli ramenkock! Med en kombination av envishet och tjurskallighet övertalar hon den buttre krögaren (Toshiyuki Nishida) att anställa henne som lärling.
Både filmens regissör och manusförfattare, Robert Allan Ackerman och Becca Topol, har bott och arbetat i Japan - och det märks; filmen ger, trots vissa romantiserade och förenklade drag, en god bild av en västerlännings möte med Japan: språkförbistring och känslan av total alienation kombinerat med fascinationen och nyfikenheten på det helt främmande. The Ramen Girl är en charmig och rörande film som dessutom ger en inblick och en anings, anings förståelse för det japanska - betyget blir fyra nudlar av fem möjliga ;-)
(Magdalena - tack för tipset!)PS. Skrolla ner till inlägget om Tokyo Is My Garden för fin seriesekvens med ramenätande kvinna!

2 kommentarer:

  1. Riktigt rolig film, speciellt Toshiyuki som Maezumi riktigt härlig(eller ond som fan).

    För övrigt snubblade jag precis in på din blogg, och kikade på dina kartor. Såg Capsuletower utmärkt och fråga om det skulle rivas. Om det har rivits nu vet jag inte, men det stod då upp i november då vi gick förbi där påväg till hamarikyuteien.

    SvaraRadera
  2. Härligt med positiv rapport om Capsule Tower! Vore ju väldigt sorgligt om det skullle rivas!

    SvaraRadera