fredag 14 oktober 2011

Akupunktur, fungerar även på städer?

MKB har utlyst en arkitekttävling om ett höghus innehållande bostäder och lokaler i Rosengård - Törnrosen Tower. Gäsp, tänkte jag först; ännu ett fantasilöst skyskrapeprojekt á la Turning Torso; ännu ett objekt slumpmässigt placerat för att lysa upp stadsbyggnadsmörkret som en fyr i natten - är det verkligen det vi behöver i Malmö? Tog mig ändå tid att läsa igenom tävlingsprogrammet, och, tro det eller ej, detta visar sig vara ett mycket ambitiöst projekt. I botten ligger en analys av hela stadsdelen, utförd av legendariska Gehl Architects i Köpenhamn; denna tävling är alltså en del i ett omfattande omvandlingsarbete. En strategisk om- och tillbyggnad av bostadshus till bokaler - Bennets bazaar - har redan genomförts med gott resultat.

De tävlandes uppgift är inte endast att rita ett landmärke, de skall även gestalta ett nytt torg och två lägre byggnadsvolymer - allt på den invid Rosengårdsstråket mycket strategiskt placerade tomten. Rosengårdsstråket är cykelvägen som sträcker sig från Möllevångstorget längs Ystadsgatan och vidare in genom södra Rosengård. Fyra bärande principer skall beaktas: hållbarhet, mänsklig skala, variation och kantzoner. Även i övrigt ger tävlingsprogrammet omfattande och specifika instruktioner till de tävlande. Och det där med akupunktur då? Jo, i programmets inledning talas det om urban akupunktur: "urbana landmärken, vilka fungerar som akupunktur i utvecklingen av stadens nätverk, ger karaktär åt stadsdelarna och skapar nya destinationer." Lite flummigt begrepp kanske, men jag tror det ligger mycket i själva stadsbyggnadsanalysen; rätt projekt på rätt plats kan få stor positiv inverkan på hela staden.

Förutom själva tomten anges även ett "studieområde" som de tävlande skall förhålla sig till. Inom detta område finns läget för den nya station som planeras att byggas vid kontinentalbanan.

Tomten är idag ett kaotiskt lapptäcke av parkeringsplatser, gata och oanvändbara grönytor med en mycket diffus rumslighet - det finns alltså goda förutsättningar till förbättring. Urvalet av tävlande föregicks av en prekvalificering och de fyra utvalda lagen är:

- Neutelings Riedjik Architecten, Nederländerna, Kontur Arkitektkontur, Mandaworks, Hosper

- Behnisch Architekten och Schlaich, Bergermann und Partner, Tyskland

- Lundgaard & Tranberg Arkitekter, Svend Kirkegaard, Danmark, ÅF och Structor

- Edouard Francois, Frankrike

Såhär vid första anblick tycker jag Neutelings Riedjiks lag och Edouard Francois verkar mest intressanta - både Behnisch och Lundgaard & Tranberg står för en mer objektsbaserad och ointressant form av arkitektur. Men det återstår ju att se vad de kan leverera! Tävlingsbidragen skall lämnas in i mitten av december och kommer då sannolikt att ställas ut (hoppas jag).
Egentligen borde man väl inte bli så förvånad över ambitionsnivån i denna tävling, MKB har ju mer och mer utvecklats till en fastighetsägare som vill betydligt mer än att bara bygga och förvalta bostäder, men detta känns utan tvekan som deras mest seriösa satsning hittills. Det skall bli mycket spännande att följa detta projekts vidare utveckling! Jag kan för övrigt verkligen rekommendera den intresserade att läsa tävlingsprogrammet som ger en väldigt spännande och aktuell bild av dagsaktuella tankar kring stadsplanering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar